Productivitate in business si viteza internetului. 3 “insights” primite in Bali

by Liviu  - octombrie 12, 2019

Hai sa vorbim despre productivitate in business. Si Bali.

Nu prea par sa aiba legatura cuvintele astea: productivate in business in Bali 🙂

Probabil stii ca Romania e pe locul 5 in topul tarilor cu cel mai rapid internet.

O binecuvantare as zice eu. Sau asa ziceam pana acum cateva zile. Stai sa vezi o perspectiva interesanta.

Am fost intr-un mic sejur pentru vreo 25 de zile in Bali.

Bali se pare ca e una dintre cele mai vizate destinatii in lumea “Amazonienilor” (n.b a celor care vand produse pe Amazon), nu doar pentru ca ofera un “vibe misto” pt chill-out, ci si pentru ca au un internet decent si poti sa lucrezi cam de peste tot.

Si normal, ca orice antreprenor care are business-ul pe online, am avut laptopul cu mine ca sa imi indeplinesc responsabilitatile de business-man, mai ales ca vine Q4 si trebuie sa fii pregatit cu stocurile.

Acum, dat fiind contextul, in Bali trebuie cumva sa combini “business and pleasure”, adica sa gasesti o armonie intre a merge la plaja si a gestiona stocurile pentru Q4.

Dupa cateva zile de incercari, programul s-a aranjat de la sine, adica am fost oarecum obligat sa lucrez de dimineata, pana in ora 14:00 si apoi sa imi fac programul de plaja si restul.

Principalul factor? Internetul. Viteza internetului mai precis spus.

In hotelul(rile) in care am fost cazati. seara, viteza internetului scadea drastic ca asteptai 3-4 minute sa se incarce o amarata de pagina de yahoo sau gmail. Presupun ca seara oamenii se intorceau de la plaja si erau calare pe internet

Asa ca am fost obligat sa ma sincronizez cu viteza internetului si sa fac 3 lucruri:

1. Sa lucrez de dimineata, cand …

Ce inseamna dimineata? Intre 10:00 si 14:00 ora Bali, care in traducere libera inseamna intre 5:00 si 9:00 AM ora Romaniei. 

Mai precis spus cand… nu existau atat de multe distrageri

si cand viteza internetului era cat de cat acceptabila (pentru gusturile mele de internaut obisnuit cu internet pe fibra optica si 4G) si puteam sa fac plati, sa raspund la emailurile primite in ziua precedenta, sa deschid spreadshet-uri google docs etc.

2. Sa nu raspund la messenger, whatsapp sau alte emailuri suplimentare

De ce? 🙂  Pentru ca nu era mai nimeni din Romania pe net! Logic ca la ora aia nu mai eram intrerupt de mesengerul de facebook, de whatsapp sau de emailuri. 

3. Sa nu deschid mai mult de 2-3 tab-uri in browser 

Sa ma explic: in mod obisnuit, cand deschid o pagina de net si e hostata pe un server lent, pana se incarca, deschid un alt tab sau un alt browser ca sa fac ceva intretimp. De data asta, pentru ca era aceeasi banda de internet folosita, am renuntat sa mai deschid taburi in paralel, ca sa nu consum internetul alocat primului tab. Sunt explicit? 🙂 

Si mai ales nu deschideam tab-ul in care era facebook-ul, care oricum se incarca greu! Trist, ai zice… Oare?

Ce am observat?

Cu tot internetul lent, am fost foarte productiv! Internet slow dar productivitate in business high!

La final de vacanta eram cu toate task-urile la zi, plati, emailuri, webinarii de urmarit, podacsturi programate pt ascultat etc.

Astea pe langa activitatile extra – plaja, day-trip-uri, temple vizitate, orezarii, cascade, beach-club-uri, intalniri cu prietenii si alte apucaturi d-astea balineze.

 

 

Ce am invatat?

Cand vrei sa fii mai productiv intr-un task care iti cere focus, nu trebuie sa mergi in Bali pentru asta :), poti folosi astea 3 mici recomandari care o sa faca diferenta:

 1. Seteaza-ti asa numit-ul “blocked time”

Pentru 30 minute sau 1 ora sau 2 ore – cat poti tu, propuneti sa nu interactionezi cu nimeni. Poti folosi Pomodoro sau un cronometru sau poate chiar o aplicatie destinata sa te ajute sa te focusezi (sunt o multime deaplicatii pe Apple Store/Google Play – una dintre ele se numeste chiar asa: Focus)

2. Evita sa verifici whatsapp, facebook messenger, emailuri. 

  • In “blocked time” Sau cand tu vrei sa ai productivitate ridicata. 🙂 Si nu sunt prea multe de explicat aici

3. Pastreaza cat mai putine tab-uri deschise simultan

  • nici aici nu am prea multe de explicat. 🙂

Si revenind la ideea de inceput. Uneori cand internetul nu are viteza, s-ar putea sa fii mai productiv. Dupa cum ai vazut, pentru ca trebuie sa te adaptezi la viteza internetului si sa eviti distrageriile.

Si oare nu cumva putem sa ne pastram focusul, sa evitam multitasking-ul si distragerile, si sa fim productivi si cu internet de viteza mare? 

Am impresia ca tine doar de constientizare si apoi de a crea cateva obiceiuri noi (plus de renuntat la cateva obiceiuri vechi). Ce zici?

#thinkaboutit #obiceiuricarefactotibanii

7 mentori "magici' din viata mea. Trecut prezent si viitor
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}