8 lucruri pe care le-am invatat in vizita la Londra

by Liviu  - februarie 9, 2016

M-am intors de cateva zile de la Londra.

E prima data cand nu merg pentru un seminar cu Tony Robbins. 🙂

De data asta am fost pentru mine. “Cu afaceri”.  Si e momentul sa ii multumesc din toata inima Simonei Lupsiai pentru asta. De la ea a venit invitatia de a aduce si comunitatilor din Londra “Obiceiuri care fac toti banii“.

Si a fost o experienta wow! Am plecat pentru un prim contact si in cateva zile a fost un iures de intalniri, oameni de afaceri, contacte, comunitati si bineinteles turism “fast forward”.  

Acum am inceput sa decantez informatia. Si iti poate da si tie o perspectiva noua.

Recunosc ca nu ma pot abtine sa nu compar cu ce era acum ceva ani. Multi ani. 

Mi-aduc aminte ca aveai nevoie de viza ca sa mergi la Londra. Si de invitatie. Trebuia sa te duci sa dai interviu la ambasada ca sa fii acceptat. Acum e suficient sa ai bilet de avion si carte de identitate.

Si te poti descurca chiar daca pornesti de la zero.

Dar nu e cazul – o sa vezi mai jos.

La fel, nu m-am putut abtine sa nu compar cu ce avem aici in Romania. Dar pentru asta poate ar fi bine sa scriu un articol separat…

Uite cateva informatii sinteza:

1. Instruirii, educatiei i se da o mare importanta

In primul rand scoala. Colegiile si universitatile investesc in studenti!  Taxele sunt platite de stat si daca esti student acolo poti sa beneficiezi de facilitati deosebite.  Ca sa nu spun ca in unele cazuri statul iti plateste si mai mult decat studiile, iti da bani sa iti desfasori activitatea.

Si motivul, dupa cate am inteles e foarte simplu: isi doresc sa aiba oameni instruiti in tara. Cei care vin din alte tari (cei mai multi din estul Europei) de cele mai multe ori se stabilesc in UK si isi continua viata acolo. Si platesc taxe!

Pe termen lung toata lumea castiga!

Ca sa nu mai spun ca toate evenimentele de dezvoltare personala si de business cu oameni de genul Tony Robbins, T Harv Eker, Robert Kiyosaki, Jay Abraham si multi altii au o piata uriasa la Londra. 

2. Familia e foarte importanta

Cu cat ai mai multi copii, cu atat ai mai multe beneficii. Nu conteaza daca sunt de origine londoneza sau nu. Familiile cu 3-4 copii ajung sa aiba locuinta aproape de centrul orasului si niste facilitati financiare extraordinare.

Din nou, politica guvernamentala sustine cresterea natalitatii. Si cum spuneam mai devream le ofera pe urma si educatie gratuit… 

3. Gasesti oricand de lucru

Chiar daca asta inseamna sa o iei de la zero.

Desi facultatile si diplomele de la noi nu sunt recunoscute, poti gasi usor de lucru. E-adevarat ca in momentul asta cererea mare e in constructii.

Se construieste masiv in toata Londra si cei care au disponibilitate sa lucreze in domeniu fac rost rapid de loc de munca. Platit cu ora, insa foarte bine. (Sa spun ca mult mai bine decat in Romania? 🙂 )

Nota: am tot auzit acolo, ca iti gasesti usor de lucru. Cu toate astea am vazut si oameni care cersesc. Un semn in plus ca indiferent unde te afli vei gasi oameni de toate felurile. Cu gandiri de toate felurile.

London_symbols

4. Cei care stiu limba engleza au un mare atu

Intr-una din zile am fost in vizita la o scoala de limba engleza (al carei proprietar era o persoana din Ghana) si cat am stat acolo, i-am urmarit pe cei care veneau sa se inscrie la cursuri.

Aveau un stres imens! Pana se prindeau fetele de la receptie in ce limba stiu sa vorbeasca! Si uite asa mi-am re-amintit cat de importanta e comunicarea.

Poti sa crezi ca tot ce faci depinde de cat de mult stii sa comunici? Inclusiv veniturile! 

Poti sa crezi ca daca nu stii engleza e mai greu sa ai un job mai bine platit?

Pardon – doar la Londra se intampla asta! 🙂

Pentru ca nu poti discuta cu clientii si nu poti fi pus in functii de raspundere.

E, dar pe ideea asta au inflorit o multime de scoli de limba engleza. Si iar ne intoarcem la faptul ca instruirea e la mare cautare!

5. Networking is KING

La una dintre intalniri, am auzit frustrari legate de cum stau lucrurile cand esti la inceput in Londra – ca iti obtii greu locuinta, ca iti obtii greu acel National Insurance Number (ID-ul cu care obtii dreptul de munca si de locuinta), ca iti faci greu cont bancar.

E adevarat, daca nu stii pe nimeni care sa te ghideze. Daca nu stii pe nimeni care sa iti arate cum se fac lucrurile simplu si IN MOD LEGAL.

 

Pentru ca daca stii, e banal. 

Vorba aia – “lucrurile sunt simple, cand stii cum”! De-asta e bine sa ai conexiuni. Oamenii te ajuta.

Asa ca inainte de a incepe sa te lupti cu un sistem, cauta oamenii potriviti, pentru ca nu trebuie sa te lupti cu nimeni! Sistemul de acolo e facut sa te ajute!

Si o dovada e punctul urmator:

6. Taxele se platesc pe propria raspundere

Asta e tare! Bineinteles ca au mecanisme de urmarire. Inclusiv cardurile bancare sunt un instrument de monitorizarea a veniturilor.

Dar te lasa pe tine sa declari ce venit ai avut. Si daca ai bani de primit inapoi ti se dau bani inapoi!

Mai mult, daca ai de platit o taxa si ai uitat sa o platesti, cand vine cu penalizare poti sa vorbesti cu autoritatile sa iti ierte neglijenta! Si te iarta! Haaaaaa!!!???

Sunt multe de spus aici, dar am sa ma opresc deocamdata…

7. Toata lumea e extrem de politicoasa

Cel putin in public.

Rar am auzit pe cineva sa claxoneze in trafic. Desi traficul e urias, si de multe ori e blocat (iti spuneam ca e un santier toata Londra) au o mare putere de a accepta lucrurile.

Daca te-ai atins de vreo persoana in autobuz sau in metrou imediat auzi “Sorry!”

E ca si cum de generatii intregi isi administreaza MagneB6 sau ceva de genul asta si sunt imuni atunci cand lucrurile nu merg in viteza. 🙂

Sau poate ca in UK nu exista olteni. 🙂 Problema lor! 

8. Romanii fac business-uri de succes 

In cele cateva zile am vorbit aproape numai in romana. Sunt o multime de romani acolo si multi au business-uri de succes.

Agentie de recrutare, firma de contabilitate, restaurant cu specific romanesc – asta ca sa dau doar cateva exemple de afaceri pornite de la zero care au deja clienti fideli si care sunt recomandate mai departe.

Important e sa vrei sa creezi valoare si sa demonstrezi ca esti de incredere. Ca peste tot, gandirea pe termen lung e cea care iti va aduce rezultate pe termen lung.

…………

Sunt multe de spus legat de mediul de acolo. E clar ca ai mai multe oportunitati. E clar ca am sa mai gasesc si alte idei si am sa te tin la curent.

Cum spuneam intr-un articol anterior tehnologia a spart multe bariere si ca umanitate ne indreptam catre o familie mare locuind pe intreaga planeta. 

As concluziona insa cu doua recomandari:

I. E IMPORTANT SA STII ENGLEZA

Daca nu stii deja, aloca-ti timp sa inveti. Mergi la seminarii in engleza, citeste articole in engleaza, urmeaza un curs de engleza – fa in asa fel incat sa poti comunica in limba engleza!

Vei avea un atu URIAS, si probabil nu doar in Londra, ci in aproape orice colt al lumii.

II. E IMPORTANT SA FII NETWORKER

Profesionist. Tot timpul. Oriunde ai fi, iti recomand sa iti faci prieteni.

Spune o vorba buna. Lasa o usa deschisa. Creeaza valoare. In mod constient si consecvent. Comuta de pe modul “hai sa vand ceva” pe modul “asculta si creeaza valoare”

Beneficiile pe termen lung sunt extraordinare. E un obicei care face toti banii!

…………

Ai avut si tu experiente din astea?

Lasa-mi mai jos un comentariu ca sa invatam cu totii din ce ai experimentat si tu. Si da mai departe!

Cu si fara umbre de-ale lui Grey: De la ce vor barbatii la ce vor femeile

Leave a Reply

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}